Baharat
Dünya mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alan, her yemeğin tadını taçlandıran ve yiyeceklere farklı aromalar katan baharatlar, Türk mutfağında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Çorbalar, et yemeklerii, zeytinyağlılar, sebze yemekleri, pilav, makarna çeşitleri, meze ve salatalarda kısacası mutfağa dair hemen her yerde kullanılan baharatlar birçok yemeğin damaklara kazınmış lezzetinin temel kaynağıdır.
Acılı ve baharatlı yiyecekleriyle ünlü Anadolu mutfağında sıklıkla kullanılan baharatlar, bazı yemeklerde yoğun bazılarında ise az miktarda kullanılır. Bu noktada baharın türü ve aromasının yoğunluğu belirleyici olur. Taze ve yeni mahsul baharatlar aroma açısından oldukça zengindir. Uygun koşullarda saklandığında bu baharat çeşitleri tazeliğini uzun bir süre koruyabilir. Ayrıca baharatların faydalı etkilerinden de en çok tazeyken yararlanılabilir. Taze7’nin ürün gamında bulunan baharatlar, yeni mahsul ürünlerden oluşur. Yemeklerinize lezzet katacak olan bu baharatları gönül rahatlığıyla alıp kullanabilirsiniz.
Baharat Nedir? Baharat Çeşitleri Nelerdir?
Çeşitli bitkilerin kök, yaprak veya tohum gibi kısımlarının tazeyken ya da kurutularak küçük parçalar haline getirilmesiyle elde edilen ve yemeklere koku/ tat katmak amacıyla kullanılan besinler "baharat" olarak isimlendirilir. Dünya çapında çok farklı baharat çeşitleri olmakla birlikte özellikle Türk yemeklerinde sıkça kullanılan bazı baharat türleri öne çıkar. Herkes tarafından sıkça kullanılan başlıca baharat çeşitleri şunlardır:
- Kırmızı toz/ pulbiber
- Karabiber
- Kimyon
- Kekik
- Nane
- Sumak
- İsot
- Biberiye
- Zerdeçal
Bunların yanında farklı yemeklerin yapımında kullanılan başka baharat seçenekleri de bulunur. Safran, zerdeçal, mahlep, köri, yenibahar gibi baharatlar çeşitli yiyeceklerin yapımında kullanılır. Sağlık açısından çeşitli avantajlar sağlayan bu baharatların yanı sıra tatlılarda sıkça kullanılan hindistan cevizi, tarçın, zencefil gibi baharatlar da mevcuttur. Ayrıca karanfil, keçi boynuzu tozu, limon tuzu, kaya tuzu gibi baharatlar da çeşitli yiyeceklerin yapımında kullanılan ürünlerdendir.
Baharatların Faydaları Nelerdir?
Baharatlar yemeklere lezzet katmanın yanı sıra türüne göre birçok da fayda sağlar. Baharatların faydaları miktarına ve türüne göre değişmekle birlikte, bazı baharatlar birlikte kullanıldığında daha etkili sonuçlar elde edilir. Temel olarak en sık kullanılan baharatların faydalarından söz etmek gerekirse şu şekilde özetlenebilir:
- Karabiber: Birçok yemeğin yapımında kullanılmasının yanı sıra sofraya tuz ile birlikte konulan ve hemen her yemeğe ekebileceğiniz karabiberin birçok faydası bulunur. Bunlardan ilki, sindirimi hızlandırmasıdır. Metabolizma hızının artmasına katkı sağlayan karabiber, bağışıklık sistemini destekleyen ve aynı zamanda kemik sağlığı, kolesterol ve tansiyon açısından da olumlu etkiler gösterebilen baharatlar arasında yer alır.
- Karanfil: Koku giderici olarak bilinen karanfil, özellikle ağız kokularını önlemede kullanılır. Bunun yanında antiseptik özelliği sayesinde ağız ve boğaz ağrıları ile baş etmede etkilidir.
- Tarçın: Kilo vermek isteyenlere ve şeker hastalarına en çok kullanmaları önerilen baharatlardan birisi tarçındır. Kolesterolu dengeleyici ve kan şekerini düzenleyici etkisiyle diyet programlarında da sık sık yerini alır. Hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin doktora danışarak kullanması daha doğrudur. Gaz, şişkinlik gibi sindirim problemleri ve iştah sorunlarında da tarçının olumlu etkilerinden yararlanılabilir.
- Nane: Baş ağrısı şikayeti olanlara koklatılan nane yağını referans alarak nanenin migren ve tansiyona karşı olumlu etkileri bulunduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca mide bulantısına da iyi gelen nane, ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.
- Zencefil: Soğuk algınlığı, öksürük, grip ve nezle denildiğinde ilk akla gelen baharatlardan birisi zencefildir. Ayrıca bulantıyı bastırma ve safra salgısını artırmada da etkili bir baharattır. Ödem attırıcı etkisiyle diyet listelerinde sıkça adı görülür. Safra problemi olanlar, gebeler ve emziren kişiler doktora danışarak kullanmalıdır.
- Zerdeçal: Güçlü bir antioksidan kaynağı olan zerdeçal, serbest radikallerden kurtulma konusunda önemli bir role sahiptir.
- Kırmızı pulbiber/ tozbiber: Yağ yakımını hızlandıran kırmızı pulbiber ve toz biberin içeriğinde C ve B6 vitaminleri bulunur. Kardiyovasküler sistemin düzenlenmesinde ve bağışıklığın artırılmasında etkili bir baharattır.
- Kekik: Bağışıklık sistemini destekleyen kekik, farklı çeşitleriyle öksürüğe ve adet ağrılarına karşı kullanılabilir. Sakinleştirici bir etkisi olan kekik, karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesini destekler.
Baharat Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Baharatlar renkli görünümleriyle raflarda ve kilerde göz alıcı bir duruş sergilese de önemli olan, ambalajların içindeki ürünlerin niteliğidir. Bu noktada baharat seçerken bilmeniz gereken bazı püf noktalar bulunur. En lezzetli ve sağlıklı baharatları tercih etmek için işinize yarayacak unsurlar şunlardır:
- Baharatların daha renkli ve çekici bir görünüme sahip olması amacıyla gıda boyası ve çeşitli kimyasalların kullanıldığı ürünlerle karşılaşmanız mümkündür. Bu tarz baharatlardan kesinlikle uzak durmalısınız.
- Baharat seçimine dair en önemli konu, taze ürünleri ayırt edebilmenizdir. Taze7’de bulunan farklı baharat çeşitleri yeni mahsul olup, güvenle tüketebileceğiniz ürünleri içerir.
- Baharat çeşitlerinin satıldığı ortam da baharat satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Tozlu ortamlarda, açıkta bekletilen baharatlar toz ve kire maruz kalabilir. Ayrıca nemli bir ortamda veya yüzeyde bekleyen baharatların da kullanım ömrü kısa olur. Bu nedenle olabildiğince ambalajlı veya güvenilir şekilde ambalajlatabileceğiniz yerlerden baharat almaya özen göstermelisiniz. Taze7’de istediğiniz baharatı istediğiniz gramajda, doğal içeriklere uygun ambalajlar içinde satın alma şansınız olur. Taze7’nin baharat çeşitlerindeki ürün kalitesi ambalaj kalitesiyle de desteklenmiş olur.
Baharatlar Nasıl Saklanır?
Baharatlardan maksimum düzeyde verim elde etmenin yolu, onları doğru bir şekilde muhafaza etmekten geçer. Kesinlikle serin ve nemden uzak alanlarda bulunması gereken baharatları en iyi şekilde saklamanın bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalar şu şekilde sıralanır:
- Yemek yaparken kolaylık sağlamak amacıyla farklı malzemelerden üretilmiş baharat kaplarının içine yerleştirilen pulbiber, kekik, nane, karabiber gibi sık kullanılan baharatların, ocak veya fırının yakınlarına konulmaması gerekir. Yemeklerden çıkan buhar ve sıcaklığa maruz kalan baharatlarda bozulmalar meydana gelebilir.
- Baharatların bozulmasına neden olan başlıca unsur sıcaklığın yanı sıra nemdir. Bu nedenle sıcak ortamlar gibi ani soğukluklar da nem buhar ve nem oluşumuna neden olabileceğinden baharatların aniden buzdolabı gibi aşırı soğuk ortamlara yerleştirilmesi önerilmez.
- Baharatları saklarken aldığınız tarihi saklama kabının üstüne yazmanız önemlidir. Çünkü baharatların kullanım süresi genellikle 1 yıl civarındadır. Çok doğru bir şekilde saklanan baharatlar için bu süre 2 seneye kadar uzayabilir. Ancak kullanma süresinin uzunluğu baharatın tazeliğine ve yeni mahsul olup olmamasına da bağlıdır. Taze7’den alacağınız yeni mahsul ürünleri doğru bir şekilde sakladığınızda maksimum şekilde kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
- Yemek yaparken baharat kavanozundan yemeğin içine doğrudan baharatları dökmemeniz de saklama koşulları açısından önem taşıyan bir unsurdur. Ocaktan çıkan buhar ve sıcak hava birkaç saniye içinde baharatın bulunduğu kabın içine dolabilir, bu anlık etkileşim bile baharatların bozulmasına neden olabilir. Dolayısıyla kullanacağınız baharatları bulunduğu kabın içinden kaşıkla alıp yemeğe koymanız daha doğrudur.
Zengin aroma seçenekleri ve sağlık açısından sahip olduğu faydalarla her mutfakta bulunan farklı baharat çeşitleri, günün her anında kullanabileceğiniz gıda maddelerindendir. Kahvaltı, ara öğün, öğle ve akşam yemeklerinde, çay ve kahve saatlerinde, yemek pişirme, sunum ve servis aşamalarında çeşitli baharatların elinizin altında olması gerekir. Taze7’de bulunan en yeni mahsul, taptaze içerikli doğal baharatlarla sofranızı ve mutfağınızı güvenle zenginleştirebilirsiniz.