Meyvelerin uygun nem ve hava koşullarında bozulmadan kurutulmasıyla elde edilir. İlk çağlarda Orta Asya’daki Türklerin,, meyvelerin ömrünü uzatmak için yaptıkları kurutma işlemi, Anadolu’ya göç etmeleriyle beraber burada da etkisini sürdürmüştür. Günümüzde ise sadece yaz, kış fark etmeden birçok farklı meyve çeşidi kurutularak hem tek başına atıştırmalık olarak, hem de tatlılarda süslemek veya tatlandırmak için kullanılmaktadır.
Günümüzde kuru meyveler; kahve yanında yaygın olarak tüketiliyor. Ara öğün olarak veya rafine şeker içermemesinden dolayı sağlıklı bir tatlı alternatifi olarak tercih edilebiliyor. Özellikle kuruyemişlerle beraber tükettiğinizde daha keyifli olmasıyla beraber; protein, mineral ve vitaminlerle de zenginleştirilmiş bir öğün tüketmenizi sağlar.
Kuru meyve çeşitleri bakımıyla da ülkemizde damak zevkinize uygun birçok alternatif bulunuyor. Kayısı, incir, üzüm, hurma, erik, yaban mersini, dut yaygın olarak tüketilen kuru meyveler olmakla beraber günümüzde kivi, vişne, elma, ananas gibi meyveler de yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Bu sayede yaz veya kışa özel meyvelerinin vitamin ve minerallerinden her mevsim faydalanmak mümkün.
Kuru meyveler lezzetli tatlarıyla öğünlerimizi zenginleştirirken, vücudumuza sağladıkları birçok yararları da bulunuyor. Aşırı tüketilmediği sürece günlük ihtiyacımız olan vitamin, mineral ve lifi kuru meyvelerden karşılayabilirsiniz.
Her kuru meyvenin kendine has bir faydası bulunuyor olsa da bazı faydaları ortak. Örneğin kuru meyveler doğal şeker içermesinden dolayı tatlı ihtiyacımızı şarkılar ve ani tatlı krizlerimizin önüne geçer.
Kuru meyve fiyatları, taze meyvelere oranla biraz daha yüksek olsa da uzun süre saklanabilmesi ve bozulmamasından dolayı; taze meyvelere göre her mevsim rahatça tercih edilebilir. Birçok kuru meyve çeşidi olması da her bütçeye uygun bir seçeceğinin bulunmasını sağlıyor. Kuru meyveleri saklarken çevreyle uzun süre temas etmemesi ve kapalı tutulması önemli bir ayrıntı. Cam kavanozlarda saklayarak kuru meyveleri saklayabilirsiniz.
Kilo verirken taze meyvelerde olduğu kadar, kuru meyveler de diyet listelerinde en çok yer alan yiyeceklerdir. İçeriğindeki doğal şekerden dolayı tatlı ihtiyacımızı karşılarken, içerdiği mineral, vitamin ve lif bakımından zengin olması da etkilidir. Bunlarla beraber kuru meyve kilo aldırır mı, diye düşünebilirsiniz. Yediğimiz birçok şey gibi kuru meyve de aşırı tüketiminde taze meyvelere oranla kalorisi daha yüksek olduğu için kilo aldırması kaçınılmaz. Bu nedenle az miktarda günlük olarak kahve ya da kuruyemiş yanında tüketebilirsiniz. Bu sayede hem açlığınızı bastırır, hem de oluşabilecek tatlı krizlerinizin önüne geçebilirsiniz.
Eğer kilo verme döneminde değilseniz bile kuru meyveleri kontrollü bir şekilde tüketilirsiniz. Aşırıya kaçmadığınız sürece kuru meyveler, tatlı krizlerini baskıladığı ve açlığı giderdiği için kilo kontrol yapmanıza fayda sağlayacaktır. Doğru miktarda tükettiğiniz sürece vücudunuzdaki olumlu değişimi göreceksiniz.
Kuru meyve satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri meyvelerin kurutulurken ek şeker ilave edilmemesi. Taze meyveler kurutulduktan sonra var olan hallerinden daha şekerli bir hale gelirler. Ancak bu doğal bir şekerdir. Eğer kurutulurken rafine şeker ilave edilirse, kuru meyveler yarardan çok zarara neden olacaktır. Kuru meyve satın almadan önce nasıl paketlendiğine dikkat edebilirsiniz. Açıkta kalan kuru meyvelerin çevreden gelen her türlü etkiye açık oldukları için tercih edilirken dikkat edilmelidir.
Kuru meyveler tek başına tüketilebildiği gibi hazırladığınız tatlılara da ekleyerek tüketebilirsiniz. Son dönemde popüler olan sağlıklı yulaf lapalarını süslemek için kullanabileceğiniz çeşitli kuru meyveler, yulaf lapasının tadını ve vitamin oranını daha kaliteli hale getirebilirsiniz. Yulaf lapalarında olduğu gibi kek için kuru meyve tercih edebilirsiniz. Özellikle kuş üzümü ve kuru kayısı; keklere çok yakışan kuru meyveler arasında yer alıyor.
Organik kuru meyveler, organik tarım koşullarıyla mevsiminde ekilen ve toplanan meyvelerden elde edilir. Organik kuru meyveler uygun koşullarda kurutularak raflarda yerini bulur. Organik kuru meyve yetiştirilirken kimyasal gübre gibi, hiçbir şekilde doğal olmayan bir şey kullanılmaz.
Kuru meyve onlarca çeşidi ile alternatifi oldukça fazladır, bu nedenle damak zevkinize uygun bir kuru meyve bulmak oldukça kolaydır. Belli başlı kuru meyve çeşitleri nelerdir diye merak edenler için kuru meyve çeşitlerini derledik:
B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan kuru erik kanser ve yaşlanmaya koruyucu bir etkisi bulunuyor. Potasyum ve magnezyum mineralleri bakımından da oldukça zengindir.
Sindirim sorunlarınız için en iyi alternatiflerden biri! Kabızlık problemi yaşayanlar sabah aç karnına 2-3 adet kuru kayısı ve ılık su tüketerek sindirim sorununu çözebilirler. Aynı zamanda A vitamini ve potasyum bakımından da zengin olmasıyla günlük ihtiyacınız için tercih edebilirsiniz.
Gözlerinizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz güzel bir kuru meyve çeşidi. Diğer kuru meyvelerde olduğu gibi lif oranı oldukça yüksektir.
Sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar. Aynı zamanda kötü bakterilere karşı korur. Kalsiyum ve fosfor sayesinde kemik ve dişler için yararlı.
Diğer kuru meyvelere oranla daha ekonomiktir. A, B1, B2, C vitaminleri, demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor mineralleri açısından zengin olmasıyla saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor.
Cilt sağlığı bakımından ananas kurusu oldukça önemli bir yere sahip. Saç ve cilt sağlığı için doğal bir yol alıyorsanız kontrollü porsiyonlarla düzenli ananas kurusu tüketmek güzel bir seçenek olabilir.
Ülser ve gastrite iyi gelmesiyle beraber mide rahatsızlıklarına olumlu etkisi vardır. Stresi azaltır. Muz kurusu tüketmek enerji verir.
Antioksidan kaynağı olmasıyla beraber, vitamin ve minerallerle oldukça zengindir. Saç ve cilt sağlığı konusunda ananas kurusu kadar etkili. Sindirime yardımcı olmasıyla da önemli bir yere sahip.