Batı medeniyetinin "Turkish Delight" olarak kabul ettiği lokum, Türkçe anlamı "memnuniyet, keyif" anlamına gelen delight kelimesiyle özdeşleşmiştir. Farklı üretim şekilleri ve farklı aromalarla hemen her kesimin damak tadına hitap eden lokum çeşitleri üretilmektedir. Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu topraklarında doğmuştur ve modern dünyada da hâla kendine rahatlıkla yer bulmaktadır. Sarma Lokum Çeşitleri mantık olarak diğer Lokum çeşitleri gibi ikram ve atıştırmalık olarak üretilmekle birlikte, farklı üretim teknikleriyle ve farklı aromalarla her damak zevkine uygun seçenekler sunmaktadır. İçeriğinde gül yapraklarından nar özüne, Antep fıstığından (bütün, kesilmiş veya toz halinde) tel kadayıfa kadar birçok farklı ürün barındıran Sarma Lokum Çeşitleri yepyeni bir lokum anlayışıyla son tüketicinin beğenisine sunulmuştur.
Genel olarak bazı otorite siteler veya diyetisyenlerin hesapladığı lokum kalorisi sade lokum üzerinedir. Sarma Lokum Çeşitlerinin kaç kalori olduğunu içerdiği ürünlere göre ayrıca hesaplanmalıdır. Genel olarak her 100 Gr Sarma Lokum'un ortalama 400-500 kalori olduğunu kabul edebiliriz.
Merkezinde Nar Özü ve bütün Antep Fıstıkları dış kısmında File kesilmiş Antep Fıstıkları vardır. Nar Özü ve bütün Antep Fıstığının ince bir lokum tabakasıyla rulo gibi sarılması ile elde edilmiş, son olarak bu rulonun File kesilmiş Antep Fıstığı üzerinde yuvarlanarak son halini almıştır.
İnce bir lokum katmanının içine Nar Özü ve bütün Antep Fıstığı ile hazırlanan karışımın konulması ve rulo şeklinde sarılması ile elde edilir. En son Gül yaprakları üzerinde bu rulonun yuvarlanması ile son halini alır.
Nar Özü ve bütün Antep Fıstığı karışımın ince açılmış lokumun arasına konularak sarılması yoluyla elde edilir. Hazırlanan rulo en kaliteli Antep Fıstığı olan Boz Antep Fıstığının toz halinin içinde yuvarlanarak son halini almaktadır.
Dışında lokum, ortasında Nar Özü ve bütün Antep Fıstıkları ile hazırlanmış rulonun, tel kadayıf üzerinde yuvarlanması ile elde edilen Sarma Lokum çeşididir.